Τι είναι οι Ορειάδες

Το όνομα του ξενώνα είναι εμπνευσμένο από τους μύθους που φέρουν τα βουνά που τον περιτριγυρίζουν. Οι Ορειάδες ή Ορεστειάδες σύμφωνα με την παράδοση ήταν νύμφες που κατοικούσαν στα βουνά και τα προστάτευαν. Ήταν γυναικείες, ιδεατές μορφές θεϊκής καταγωγής και συνδέονταν με η θεά του κυνηγιού, Άρτεμη.

Οι νύμφες κατατάσσονταν μεταξύ θεών και θνητών, ως ημίθεες, καθώς δεν ήταν αθάνατες αλλά ζούσαν πάρα πολλά χρόνια. Σήμερα είναι οι γνωστές σε όλους μας... νεράιδες, τις οποίες θεωρείται επικίνδυνο να συναντήσει κανείς αφού γνωστοί είναι οι μύθοι για τους Νεραϊδοπαρμένους.

Περιοχή και Αξιοθέατα

Οι επισκέπτες της περιοχής μπορούν να απολαύσουν στιγμές χαλάρωσης και απόλυτης ηρεμίας, να κάνουν πεζοπορία θαυμάζοντας τις ομορφιές της φύσης, να απολαύσουν τον καφέ τους στα παραδοσιακά καφενεία ακούγοντας τους μύθους και τις ιστορίες της περιοχής από τους κατοίκους της. Εναλλακτικά μπορούν να επισκεφθούν τα γειτονικά χωριά και τα διάφορα ιστορικά μνημεία.

Τεχνητή Λίμνη Λάδωνα
Εδώ ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει την τεχνητή Λίμνη, σε σχήμα φιδιού και το φράγμα του Λάδωνα που βρίσκεται μέσα σε μια άγρια χαράδρα βουνών. Η κατασκευή του έργου ολοκληρώθηκε το 1955 στα πλαίσια Ιταλικών πολεμικών αποζημιώσεων.
Το φράγμα έχει μήκος 104 μέτρα και ύψος 55 μέτρα. Το νερό που συγκεντρώνει διοχετεύεται στους υδροστρόβιλους των δύο ηλεκτρογεννητριών του υδροηλεκτρικού εργοστασίου με σήραγγα μήκους 8.600 μέτρων.
Η λίμνη του Λάδωνα και το Φράγμα βρίσκονται μετά το χωριό Δήμητρα σε απόσταση 30 λεπτών περίπου από το χωριό Βούτσης. Ενώ το εργοστάσιο του Λάδωνα βρίσκεται σε απόσταση 20 λεπτών από το χωριό στη θέση Κάτω Σπαθάρης.
Μονή Παναγίας Κλειβωκάς
Πρόκειται για ένα μοναστήρι που λειτουργεί σαν γυναικεία μονή και είναι χτισμένο επάνω σε ένα βράχι στην είσοδο σπηλιάς η οποία παραμένει ανεξερεύνητη από ένα σημείο και μετά λόγω της στενής διαμέτρου.
Η εικόνα της Παναγίας που βρίσκεται μέσα στη σπηλιά λέγεται ότι είναι μία από τις έντεκα του Αποστόλου Λουκά και πολλοί είναι οι θρύλοι σχετικά με την εύρεση της. Η κτίση του μοναστηριού είναι σε δύσβατο και απροσπέλαστο σημείο.
Ιερό Αφροδίτης Ερυκίνης
Πρόκειται για τα ερείπια του αρχαίου ναού της Αφροδίτης Ερυνίκης που ήταν σημαντικό μαντείο. Βρίσκεται στη θέση "Άγιος Πέτρος", κοντά στο χωριό Κοντοβάζαινα και σύμφωνα με την παράδοση εδώ τοποθετείται η γέννηση της Αφροδίτης.
Δίπλα στα ερείπια θα δείτε και το καλοστεκούμενο εκκλησάκι του Αγίου Πέτρου.